Postgraduate Course, AP University College Antwerp

2nd June 2022

dpt. Education & Training and Royal Conservatoire Antwerp

The postgraduate course Mantle of the Expert is based on 30 credits (ECTS) and takes one academic year, starting with the first training session in September and ending with a final session in June. It involves a combination of dramatic inquiry, observation lessons & intervision, literature study, inservice training and demonstration classes. In the process of the programme, you will develop from a novice practitioner into an advanced users of the approach.

In deze eenjarige opleiding leer je Mantle of the Expert in al zijn facetten toe te passen in je klaspraktijk. 

Dit postgraduaat is een samenwerking tussen het Koninklijk Conservatorium Antwerpen en het departement Onderwijs en Training van de AP Hogeschool

Mantle of the Expert is een onderwijsmethode die in de jaren 70 en 80 werd ontwikkeld door dramadocente Dorothy Heathcote. Het is een vorm van procesdrama: de leerkracht creëert samen met de leerlingen een imaginaire wereld waarin ze op missie gaan om de opdracht van een (fictieve) klant tot een goed einde te brengen. De leerstof wordt op die manier tastbaar voor de leerlingen, met een sterk engagement en opvallende leerresultaten tot gevolg. Ze zijn immer gemotiveerd om inzicht in de leerstof te krijgen. Die kennis helpt hen namelijk om hun missie te doen slagen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld een team van dierenredders worden, die op vraag van een ontredderde burgemeester, ontsnapte wilde dieren moeten lokaliseren, vangen en veilig terugbrengen naar de dierentuin. Tijdens hun missie leren ze alles over voeding, behuizing en verzorging en zullen ze uitgedaagd worden om na te denken over enkele ethische vraagstukken. Ze trekken de Mantel van een Expert aan om de juiste kennis en vaardigheden te vergaren. 


Het postgraduaat richt zich op mensen die in het onderwijsveld staan – lager, secundair of kunstonderwijs – en zich willen verdiepen in drama als (artistiek) leermiddel. 


Mantle of the Expert kan ingezet worden in het leerplichtonderwijs, maar heeft ook een grote meerwaarde binnen het kunstonderwijs of de kunsteducatie. De methode blijft dezelfde, maar een focus op specifieke elementen kunnen een bijkomende meerwaarde betekenen voor het proces en product in een artistieke setting. 


De cursus bestaat uit pedagogie en praktijk. In de loop van het opleidingsprogramma zullen de deelnemers zich ontwikkelen van een beginnend beoefenaar tot iemand die gevorderd is in het gebruik van de methode. Behalve de lesmomenten en de steun van een persoonlijk mentor, wordt er verwacht dat de deelnemers in hun eigen klas aan de slag gaan met de technieken die hen worden aangereikt. Het plannen, oefenen en reflecteren op het gebruik van Mantle of the Expert is de sleutel in het eigen leerproces. 

Meer info over Mantle of the Expert vind je op www.mantleoftheexpert.be en in de studiegids

Newsletter

Keep up-to-date with the latest news and projects.

Mailing List